Baka macarons

Ingredienser:
110 gram siktat mandelmjöl alt. malen mandel se nedan för instrultioner
165 gram florsocker
5 gram vaniljsocker
1 msk kakao
90 gram rumsvarma äggvitor, cirka 3 stycken
2 msk strösocker
50 gram mörk choklad, gärna smaksatt
3/4 dl vispgrädde

 

 

 

Förbered mandlarna om man saknar mandelmjöl:
Börja med att skålla mandeln. Koka upp 4-5 dl vatten i en liten kastrull och häll i 200 gram mandel och koka i 2-3 min. Spola mandlarna i kallt vatten och skala dom.
Låt mandlarna torka, gärna ett par timmar innan de mals ner och siktas genom en finmaskig sil.

Macarons kakorna:
Sikta upp 110 gram mandelmjöl/malen mandel i en vispskål, väg upp florsocker, vaniljsocker, kakao och blanda det väl med mandeln.
Mätt upp äggvitorna i en ren vispskål och vispa på medel hastighet med en elvisp tills smeten är vit och lite bubblig. Häll i strösockret lite i taget och vispa sedan på högsta hastigheten tills det bildas ett fast blankt skum. Vänd på skålen för att se om den är tillräckligt fast, smeten ska stanna i bunken vid testet.
Häll över de torra ingredienserna över äggvitorna och vänd ihop med en slickepott till smeten är jämn och blank. Smeten ska vara trögflytande men inte för fast, den ska flyta ut lite när man spritsar ut den på bakplåtspapper. Är den för fast, fortsätt röra runt i smeten tills du når önskad konsistens.
Häll över smeten i en sprits och klicka ut små runda klickar på en plåt med bakplåtspapper. Storleken är lite en smaksak, men jag gillar att göra dem ganska små. Försök framför allt att göra dom så lika i storleken det går.
När all smet är ut klickad, låt plåtarna vila, gärna 45-60 min. Detta är för att få den fina lilla foten och den fina skorpan på macarons kakorna.
Sätt på ugnen på 125 grader när det är 10-15 min kvar av vilotiden.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 min, de ska vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill. På min ugn brukar 22 min vara perfekt.

Chokladkräm:
Häll lite vatten i en mindre kastrull och värm upp på låg till mellanvärme på spisen.
Hacka chokladen och lägg över den i en värmetålig skål.
Häll över vispgrädden i skålen och ställ skålen över kastrullen.
Smält krämen över vattenbadet till smeten är jämn och blank.
Tag skålen från värmen och låt svalna 10-15 min, rör lite då och då.
Häll över smeten i en sprits eller lägg i en bunke med lock och ställ svalt tills den har en lagom konsistens för att bres eller spritsas. Brukar ta 1-1,5 timme i kylen.

Macarons med fyllning:
Para ihop kakorna två och två, försök få ungefär lika storlek på lock och botten.
Spritsa eller bred på chokladkrämen på en del och lägg ihop med ett lock på toppen.
Repetera med alla kakorna och lägg i en lufttät burk tills det är dags att äta. Förvara svalt och ät gärna efter att de vilat i ett par timmar eller över natten. De är som godast då.



Tips för att Lyckas!

 

Baka: Goda franska nötkakor som inte är så svåra att lyckas med som vissa påstår! Här är tips, recept och goda råd på vägen för hur du bakar vackra och goda macarons.

Tid och noggrannhet är två av macaronbagarens nyckelord. Här är några fler goda råd på vägen för att lyckas med dina Macarons

1. Väg ingredienserna. Noggrannhet är a och o när det kommer till macarons. Höfta kan du göra någon annan gång.

2. Ta dig tid. Ta god tid på dig och gör varje moment ordentligt. Det lönar sig i längden.

3. Använd mandelmjöl. Använd färdigt mandelmjöl (finmald mandel). Vill du mala mandeln själv, använd en riktig mandelkvarn. Att mixa mandlarna eller använda en kaffekvarn är ingen bra idé. Mixern ger för grovt mandelspån och kaffekvarnen kan gå sönder av de feta nötterna.

4. Blanda noga. Se till att blanda mandelmjölet med florsockret ordentligt. I en köksassistent blir det garanterat ordentligt blandat.

5. Sikta blandningen. Sikta blandningen av mandelmjöl och florsocker när den är klar. Då får du bort klumpar och större bitar.

6. Vispa ordentligt. Vispa äggvitan riktigt ordentligt tills den är som maräng innan du tillsätter sockret. Det ska gå och vända bunken upp och ner utan att den rinner ut.

7. Häll i sockret sakta. Häll sockret eller sockerlagen sakta ner i den vispade äggvitan.

8. Rör med måtta. Rör försiktigt ihop marängen med blandningen av mandel och florsocker. Och rör med måtta. Rör du för mycket blir smeten lätt för rinnig och svår att spritsa ut på plåten.

9. Smaksätt och färga med måtta. Ta inte i för mycket smaksättningsessens eller flytande karamellfärg i den färdiga smeten. Det kan förändra konsistensen på smeten. Ett tips är att använda pastafärg till att färga smeten med istället, den är fastare än flytande karamellfärg.

10. Använd sprits. Använd en sprits för att portionera ut femkronorstora klickar av marängsmeten. Använd inte en sked. Det blir snyggare och enklare med sprits helt enkelt.

11. Låt macaronsen vila. Låt macaronsen vila på plåten 1/2-1 timme på plåten innan du gräddar dem. Låt dem vila igen på plåten i ca 20 minuter efter att du tagit ut dem ur ugnen.

Lycka till med baket! Och glöm inte - övning ger färdighet. Så var inte rädd för att misslyckas.


Kommentarer
Postat av: Jessica

God morgon, =) det där ser ju nästan ut som jojos leksaker hehe =) ja jag vet, ser med rumpan.

Hoppas du får en bra dag. kram

2012-02-01 @ 09:19:06
URL: http://www.trollfamiljen.se
Postat av: B E X O L L I L A

är ryggen bra nu då?

2012-02-01 @ 09:21:37
URL: http://bexollila.blogg.se/
Postat av: amanda

Försökte göra sånna där en gång, det gick helt åt skogen!

haha



kram på dig :)

2012-02-01 @ 09:34:17
URL: http://ajey.blogg.se/
Postat av: Ida Edström - Östersunds näst största blogg.

sv; jo det är bara bra, själv ? :)

2012-02-01 @ 09:50:02
URL: http://tjejenida.blogg.se/
Postat av: Ida Edström - Östersunds näst största blogg.

tack för tipset !!



sv; jag sitter på lektion , dudå ? :D

2012-02-01 @ 09:56:06
URL: http://tjejenida.blogg.se/
Postat av: Mamma till William och Wilma

Dessa godingar har jag varit inne på baka många gånger men än har det inte blivit av..får bli någo gång..Ha en fin osndag söta.kram

2012-02-01 @ 12:46:32
URL: http://blondis81.blogg.se/
Postat av: Louise

har alltid tänkt att macarons varit för svårt att göra, men kanske borde testa någon gång. de är ju så himla fina!

2012-02-01 @ 17:09:33
URL: http://louisetennis.blogg.se/
Postat av: ullie

bakar du själv? va fina de är :)

2012-02-01 @ 23:08:56
URL: http://weberskold.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0