Närproducerat i landet!

 
Kan det vara mer ekologiskt!
 
Jag satte för en tid sen Olika kryddor i mitt land här utanför.
Och nu kunde Både jag och min mor skörda oss riktigt mycket!
 
Egenproducerat och utan avgaser!
Visste ni att Transportsektorns utsläpp av koldioxid och andra klimatpåverkande gaser har under många år ökat, beroende på att resor och transporter ökar!
 
Som en följd av användningen av fossila bränslen ökar halten av koldioxid i atmosfären. Detta förstärker den naturliga växthuseffekten och medför att jordens medeltemperatur stiger. Om vi inte får ner utsläppen kan det få förödande konsekvenser för bland annat livsmedelsförsörjning, människors hälsa och miljön.
 
Lite gör mycket, och kan man sätta sådant här är de ju kanon .
 
Jag är oxå flitig användare av färska kryddor som du med fördel både kan sätta i kruka och i landet.
 
Jag kan stolt här med säga att detta behöver jag inte handla i affären :)
 
Oregano
 
 
Persilja
 
 
Gräslök
 
 
 
Klimatpåverkan 
Vägtrafiken ger stora utsläpp av växthusgasen koldioxid vilket svarar för en stor andel av Sveriges klimatpåverkan. Transporterna ökar och även koldioxidutsläppen från vägtrafiken
 
Försurning 
Försurningen beror på utsläpp av kväveoxider och svaveldioxid och leder bl.a. till att fisk och växter skadas och i värsta fall dör. Kvävebelastningen i södra och mellersta Sverige är större än vad som är långsiktigt hållbart.
 
Övergödning 
Kväveoxider från trafiken bidrar till övergödning av vår natur. Övergödningen leder till allvarliga rubbningar i ekosystemen. Ett tillskott av kväve rubbar snabbt balansen och förändrar artsammansättningen. Dessutom ökar växternas känslighet för bl.a. kyla, torka och parasitangrepp
 

Hälsoeffekter 
Luftföroreningar bidrar till försämrad hälsa för många människor. Kolväten är cancerogena, blodets syreupptagande förmåga minskar av kolmonoxid, sot och partiklar ger luftvägsbesvär, buller påverkar nattsömnen som i sin tur medverkar till stressrelaterade sjukdomar, m.m. Utsläpp från vägtrafiken är den dominerande källan till att luftkvaliteten inte är godtagbar i en del tätortsmiljöer. Ett speciellt problem i sammanhanget är också att fordonens utsläpp sker i marknivå, dessutom ofta i miljöer där många människor vistas. Människor med besvär som luftvägs-, hjärt- eller kärlsjukdomar liksom astmatiker är särskilt utsatta. Renare bränslen, katalysatorer och partikelfilter bidrar till att minska utsläppen av partiklar som har förmågan att krypa ner i våra inre organ.

 

Våra trafikmiljöer påverkar 
Infrastrukturen och trafikmiljöerna i vår omgivning påverkar vårt körsätt. Cirkulationsplatser, trafikljus, landsväg, stadskörning, m.m. har naturligtvis inverkan på hur vi kör och hur mycket bränsle vi förbrukar.  

 

 

Så handen på hjärtat, vad gör du för miljön?


Kommentarer
Postat av: trollet

Handen på hjärtat... alldeles för lite... försöker köpa närodlat och ekologiskt så ofta det går, men det är nog allt... Önskar att återvinning för oss i stan utan bil var enklare... Visst skulle det gå, men man är ju lat oxå... fy...
Härligt i alla fall med kryddor i eget land!!

2012-06-27 @ 11:54:20
URL: http://lchftrollet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0